Kroję mięso, dorzucam warzywa i mam obiad na dwa dni. Rodzina zawsze prosi o dokładkę

Dodano:
Jednogarnkowe danie z warzyw i mięsa Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
To jednogarnkowe danie z warzyw i mięsa to kwintesencja domowej kuchni. Zapraszam po przepis na aromatyczną, sycącą i obłędnie pyszną potrawę, która robi się niemal sama.

Dania jednogarnkowe to doskonały pomysł na dwudniowy obiad, który nie wymaga wiele wysiłku. Wstępne przygotowanie składników trwa około 15 minut. Następnie wystarczy cierpliwie czekać, aż mięso zmięknie, dodać warzywa i gotowe – można cieszyć się smakiem pełnowartościowego posiłku. Z poniższych proporcji składników przygotujesz dużą porcję pożywnej potrawy na dwa dni. Gotowe danie możesz zamrozić lub przełożyć do słoików, zyskując gotowy obiad lub kolację. Będzie jak znalazł, gdy braknie czasu na przygotowanie domowego posiłku.

Jak zrobić jednogarnkowe danie z warzyw i mięsa?

Moja receptura to wariacja na temat klasycznej zupy jarzynowej, która w moim domu rodzinnym zawsze była podawana na bogato i robiła za cały obiad. Moja babcia dodawała do dania jednogarnkowego z warzywami boczek lub swojską kiełbasę, a mama mięsne klopsiki bądź gotowanego kurczaka. Ja najczęściej wzbogacam warzywną potrawę obsmażoną wieprzowiną (szynką, łopatką lub schabem) oraz wykorzystuję jako mięsną wkładkę do zupy pieczeń z wczorajszego obiadu.

Sekret tego jednogarnkowego dania tkwi w odpowiednim gotowaniu składników, które sprawia, że mają idealną konsystencję. Najpierw podsmażam mięso z aromatycznymi przyprawami i duszę w bulionie niemal do miękkości, a następnie dodaję warzywa, które wymagają około 20 minut gotowania. Do garnka z mięsem dokładam surowe ziemniaki (odmiana sałatkowa lub ogólnoużytkowa), surową marchewkę, pietruszkę i seler, zeszkloną na patelni po smażeniu mięsa cebulę z czosnkiem i porem oraz mrożony groszek. Na końcu zabielam zupę gęstym jogurtem (możesz zastąpić śmietaną lub jasną zasmażką z mąki pszennej i masła).

Przepis: Jednogarnkowe danie z warzyw i mięsa

To danie robi za cały obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz. 20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
502 w każdej porcji

Składniki

  • 3 litry bulionu warzywnego
  • 700 g szynki wieprzowej
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 1 kulka ziela angielskiego
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 3 średnie marchewki
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • 1/2 małego korzenia selera
  • 15 cm kawałek pora
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g mrożonego groszku
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie i smażenie mięsaMięso umyj, osusz i pokrój w kostkę, a następnie obtocz w oleju do smażenia i przyprawach. Na mocno rozgrzanej, suchej patelni obsmaż mięso z każdej strony (powinno się przyrumienić).
  2. Gotowanie mięsaPrzełóż mięso do dużego garnka, zalej bulionem warzywnym, dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie i gotuj pod przykryciem, aż będzie niemal miękkie.
  3. Przygotowanie warzywUmyte i osuszone warzywa korzeniowe oraz ziemniaki pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj, a pora pokrój w krążki. Podsmaż cebulę z czosnkiem i porem na patelni po smażeniu mięsa. Groszek przelej na sitku gorącą wodą.
  4. Dodanie warzywDodaj do garnka z mięsem surowe i podsmażone warzywa (bez groszku). Gotuj, aż warzywa korzeniowe i ziemniaki będą niemal miękkie. Na końcu dodaj groszek i gotuj, aż zmięknie.
  5. Dodanie jogurtuWymieszaj jogurt naturalny z gorącym wywarem, dodaj do garnka i doprowadź do wrzenia. Dopraw gotową zupę do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Jednogarnkowe danie z warzyw i mięsa podaję posypane natką pietruszki. Wskazówka: możesz przygotować potrawę od A do Z w ekspresowym tempie, jeżeli mięso poddusisz w bulionie, korzystając z szybkowaru.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...